pondelok 8. augusta 2011

Lakomec

Ako spoznáme pravého lakomca?
Poznáme dva typy pôvodu lakomosti. Oba majú korene v detstve lakomosťou postihnutej osoby.

Prvý prípad je, že lakomec je od detstva hýčkaný a je oňho dobre postarané. Nikdy nemusel nič robiť a až do staroby má krásne hebké ruky neskazené jazvami alebo inými znakmi po fyzickej námahe. Dedil veľa peňazí. Jeho rodičia sa zabili buď navzájom z nenávisti alebo z lásky k peniazom toho druhého. Jeho detstvo bolo ničom. Chodil z internátu do internátu a nevyrástlo z neho nič viac ako usmrkaný rozmaznaný fagan čo nič nevie.
Jediné čo v detstve dostával namiesto lásky boli peniaze. A keďže jablko nepadá ďaleko od stromu, láska k peniazom sa z jeho matky a otca preniesla aj naňho ešte v koncentrovanejšej forme. Preto peniaze teraz ani neinvestuje ani s nimi nehazarduje, len ich drží zavreté v skrinke a čaká kým mu ich nesprederaví čas alebo červy. Myslím, že sa to stane jedného dňa vo chvíli, keď umrie sám, pretože jeho rodina ho opustí, a pochovajú ho aj s truhličkou – jeho jedinou a najvernejšou priateľkou a láskou.

Druhý prípad je lakomec pochopiteľný alebo takzvaný prirodzený. 
Tento typ človeka sa narodil ako pohrobok, lebo jeho otec bol pijan a za výtržnosti mu odťali hlavu dva dni pred jeho narodením.
Jeho mama bola maličká a staručká. Umrela keď mal pár rôčkov. Odvtedy žil ba priam len prežíval celkom sám. Na ulici kde musel často žobrať o kúsok jedla. No jedného dňa si ho všimol zbohatlík, ktorý mu pošepol návod ako sa obohatiť (netvrdím, že bez kradnutia). Nemôžem sem teraz napísať ten návod, pretože by sa lakomci stali zo všetkých z vás, ale on to do bodky splnil a naozaj zbohatol.
Svoje peniaze ukladá do banky – nie do truhličky – no ani on nepožičiava.
Len občas si niečo kúpi. Najčastejšie sa ešte väčšmi obohacuje. No je to človek citlivejší ako lakomec prvého typu, pretože vždy keď vidí na ulici dieťa, ktoré nemá čo do úst spomenie si na seba a dá mu aspoň dva centy čo má vo vrecku. Aké veľkorysé. 
A prečo ani on nerozdáva peniaze? Pretože ani jemu nikto nikdy nič nedal a on si to všetko musel vytrpieť a začať od nuly. Všetko dosiahol svojou pracovitosťou a silou. Jeho peniaze zdedia jeho deti a manželka, pretože nechce aby skončili ako on, ale do jeho smrti nič zo svojho budúceho dedičstva neuvidia. Preto je registrovaných veľmi veľa násilných útokov na tzv. prirodzených lakomcov.

1 komentár: