sobota 9. júla 2011

Desivý des Strečnianský

Drahí desiči a návštevníci desov a desičov,
rada by som vyjadrila svoj názor na včerajší desivý des prvý tento rok. Strašidiel bolo celkom dosť, zúčastnilo sa nás tam 10 strašidiel 3 rôznych typov.
Pre tých čo tam neboli, urobím Vám takú malú virtuálnu strašidelnú prehliadku po záruke.

Nužo, vitajte na Strečne o faktoch Vám veľa nepoviem, nakoľko nie som sprievodca, ale strašidlo. Pred dverami máme mŕtvolu, pozor na ňu. Ako prvú, keď vojdete uvidíte Benigmu, ktorá na hrade žila pred viac ako 800 rokmi, povie vám pár viet a presúvate sa cez tmavý tunel kde na Vás spoza veľkých driev možno niečo vyskočí a možno nie. Len smelo do tunela! Po krátkej prechádzke tunelom sa ocitáte na drobnom priestranstve s nádherným výhľadom, no tam sa veľmi nezastavujte, pred vami stále kráča Benigma a chce Vám rozpovedať svoj príbeh. Ako kráčate horu úzkym a prudkým schodiskom stretnete mňa. Šialene pôsobiacu žienku v šatách od krvi s hlavou svojho milého v ruke, ktorá hľadá jeho zvyšok. Pomôžte ak môžete! Ale nebojte sa, nekričte, to zlé ešte len príde. Na konci schodiska Vás bude očakávať najslávnejší pán Strečnianskeho hradu, pán František Vešeléni, no ten Vám len podá ruku.
Pokračujete na Benigmou do vnútra hradu, hovorí o svojom krutom osude, o tom ako ju ľudia upodozrievajú z vraždy troch manželov, ale ona to vlastne neurobila! Budete jej veriť?
Ako náhle skončíte u Benigmy pokračujete do veže kde Vás očarí ležiaca Snehulienka, možno ste trochu prekvapení čo robí Snehulienka na Strečne, ale ona Vám to všetko pekne vysvetlí, rozhodla sa totižto nájsť si svojho princa. Tak, skončí všetko nakoniec šťastným koncom?
Ďalšia zastávka? Besna! Poznáte tú povesť o Margite a Besnej, však? Nájdete odvahu - túfenete si zakričať pred ňou? Ktovie ako to dopadne, vráťme sa na začiatok, myslíte, že tá mŕtvola pred bránou bola stradoveká maketa? Všimli ste si číny na nohách obete? Tak, čo myslíte?
Ak ste vyviazli z parúzov besniacej Besny ocitáte sa na nádvorí. Očakáva Vás tam krčmárka z ktorej sa potom vykľuje elf alkoholizmu. Necháte sa ponúknuť jej domácou osemdesiatkou? Odnesiete si mravné poučenie, na ktoré asi veľmi rýchlo zabudnete pri slovách už spomínaného Františka Vešeléniho, porzpráva Vám o padacom moste, priekope a holandských drevených trámoch "Made in China".
Púť vedie ďalej do veže, tam nenájdete strašidlo, ale vedomosti. Po návrate z veže - ak je už tma - sa nezabudnite pozrieť hore, ohromí Vás pohľad na jasné nebo rozprastierajúce sa nad hradom. No tu Vás už zdraví a nabáda zrýchliť krok duch, niečí duch, ktorý Vám svoj príbeh rozpovie pri tanci. Jeho predstavenie končí skokom z hradieb. Desivé..
Prichádza predposledné zastavenie, Kata - vdova po hradnom katovi. Hľadá náhradu za svojho manžela a požaduje vykonanie trochu úloh - pričom poslednou z nich, je odseknutie vlastnej nohy. No skúste sa odvážiť.. Pošle Vás pravdepodobne preč, lebo nie ste dosť dobrí a dosť odvážni na vykonávanie tak dôležitej a ťažkej funkcie.
Pokračujte do hradnej kaplnky, uvidíte šaty už zhorenej Žofie Bosniakovej a zrazu sa ocitáte na veľkom hradnom nádvorí. Sú tu pripravené lavice a pred Vami scéna, všetci sú v očakávaní, nikto netuší čo z toho vylezie. Biela Pani bude hľadať svojho ženícha! Po 444 rokoch! No, áno! Priamo pred Vami sa odohrá konkurz, súťaž aj svadba Bielej Pani s jej vyvoleným. No keďže manželský zväzok platí len kým ich smrť nerozdelí - čo sa v tomto prípade už stalo - ženích musí obetovať vlastný život a to cestou nedobrovoľne dobrovoľnou. Zasadnutie na elektrické kreslo je jediná možnosť. Zo ženícha sa stáva duch a odchádza aj s Bielou Pani strašiť inde..
Tak, vidíte o čo ste prišli vy, vážení neprichodilci?
Dvadsiateho druhého júla sa koná des číslo dva, s inými strašidlami. Verím tomu, že to si ujsť nenecháte..
Dostrašenia priatelia..

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára